Produkter för badrummet

Badrummet är ett av hemmets viktigaste rum. Tillgången till bra badrum kan sägas vara en av de saker som skiljer Västvärlden från utvecklingsländer och i Sverige ska vi vara glada över den höga standard de flesta har tillgång till när det gäller badrum. Ett badrum måste vara tätt och samtidigt hantera fukt på ett bra sätt så att det inte bildas mögel. Exakt vilka och hur påkostade funktioner badrummet ska ha kan vi välja själva och när det gäller det där lilla extra – detaljerna som syns och skapar trevnad och individuell känsla – är det bara fantasin som sätter gränserna.

Badrummet och de små detaljerna

Det är detaljerna som gör det i badrummet! Vad toaletten är för märke är det få som lägger märke till med något så enkelt som en färgstark badrumsmatta eller ett snyggt duschdraperi kan göra intryck på alla som går in i ett badrum. De produkter du brukar använda måste inte alltid stängas in i skåp, även om skåp är ett bra sätt att skapa ordning. Ofta är t.ex. duschkrämer och schampo så snyggt förpackade att de bidrar till att skapa en levande atmosfär. En tvålkopp i trä eller stål kan vara pricken över i:et i en strikt vitkaklad miljö.

Om du vill satsa på något annorlunda när du inreder ett badrum så kan det faktiskt vara möjligt att lägga ett trägolv. Det är inte många som vågar sig på det eftersom trä inte går så bra ihop med fukt men så kallade skeppsgolv i lackat utförande och med gummilist mellan bräderna fungerar även i våtrum. Badrum är ofta små – speglar kan skapa extra känsla av rymd. Satsa gärna på en spegel kombinerad med en liten hylla i badrummet så att ljuset från lyktor och stearinljus kan reflekteras när du dämpar belysningen och vill njuta av ett varmt bad.

Badrummet kan bli hemmets snyggast rum

Badrummet och dess funktioner

Badrummet handlar inte bara om basala hygienfunktioner. Badrum kan också ge oss det där lilla extra i upplevelseväg som vi faktiskt kan unna oss varje dag om vi vill. Med det i åtanke är inte t.ex. badkar med specialfunktioner som bubbelbad så dyra som det först kan verka. Kostnaden per användningstillfälle kan bli väldigt låg i relation till hur mycket vi uppskattar funktionen. Praktiska detaljer som t.ex. tysta toalettlock och snålspolande kranar bidrar också till livskvaliteten i ett hem utan att vi kanske tänker på det.

Badrummet är faktiskt inte så prioriterat i ett normalt svenskt hem om man jämför med hur det ser ut många andra länder. Ofta är det standard i såväl lägenheter som hus att ha ett badrum i anslutning till varje sovrum och en särskild gästtoalett utöver det. I Sverige är det vanligare att satsa på ett stort badrum och kanske ett extra, lite undanskymt, i källaren eller anslutning till en tvättstuga. En förklaring till det kan vara att kostnaderna för att kakla och lägga golv med ordentlig fuktspärr är höga i Sverige.

Investera i ditt badrum

Ett badrum kan höja eller sänka värdet på ditt hus eller din lägenhet. Man brukar säga att badrumsrenoveringar nästan alltid betalar sig för dem som går i försäljningstankar och har ett badrum som sett sina bästa dagar. Lite ”home staging” av badrummet kan också göra underverk, oavsett om bostaden är till salu eller inte. Ett par sköna morgonrockar ser trevliga ut när de hänger på sin krok i ett badrum och detsamma kan sägas om frotté av hög kvalitet. Satsa på ett snygg badrumsskåp om du vill åstadkomma en lite större förändring.